“Esta terra tem dono”/ “Co yvy oguereco yara” : uma autoetnografia crítica da produção da resistência política de um professor de educação física de Guarani das Missões/RS - Araújo, Samuel Nascimento de (2021)
Niniejsza praca doktorska dotyczy wspólnego kulturowego doświadczenia oporu polityczno-pedagogicznego nauczyciela wychowania fizycznego, w szczególnym kontekście Guarani das Missões/RS. Niniejsze opracowanie rozpoczyna się od interpretacji pracy magisterskiej, w której uderzający rys tożsamościowy wyłania się w relacjach polityczno-pedagogicznych regionu, a także od kulturowych procesów edukacji szkolnej, jaką jest pozycja nauczycieli w ich praktykach pedagogicznych. Refleksywność w tych aspektach kulturowych doprowadziła mnie do zajęcia i obrony politycznej, w kontekście szkolnym i w społeczności, krytycznej pozycji w odniesieniu do edukacji publicznej, począwszy od szkoły wychowania fizycznego, pierwszego miejsca wytwarzania oporu przeciwko hegemoniczny model myślenia i życia w wychowaniu fizycznym w szkole, wyłaniający się następujący problem badawczy: „Jak jest doświadczany i współdzielony polityczno-pedagogiczny opór nauczyciela wychowania fizycznego w prywatnym kontekście szkół publicznych w Guarani das Missões/RS?” Aby wesprzeć moje interpretacje, przeprowadziłem krytyczną autoetnografię, budowaną przez cztery lata, z badaniami terenowymi przeprowadzonymi w roku szkolnym 2019, na osi czasu od lutego do grudnia. Opierając się na myśli Paulo Freire'a na temat Wyzwolenia Edukacji, przedstawiam teoretyczne ramy badania, które dotyczy kolonializmu, tworzenia oporu i freijskiej praktyki edukacyjnej, co pozwoliło mi zbudować moją interpretację w rozdziale, który broni tworzenia innej epistemologii edukacji Fizyka szkolna, naznaczona budową innej pedagogiki, jako przejaw trwającego procesu dekolonizacji, przejawia się w oporze, który materializuje się w pedagogice uciśnionych, uznając doświadczenie egzystencjalne dzielone z popularnymi studentami, prowadzące mnie do zrozumienia i obrony tej edukacji Fizyka budowała i mieszkała z uczniami też “ma właściciela”