A situação sociolinguísitca do talian em Garibaldi (RS) : proporção de usuários, atitudes e usos linguísticos - Barili, Camila (2024)
La imigrassion de taliani ntel Rio Grande do Sul dal 1875 la ga moldà profondamente el perfil sossial, econòmico, cultural e lengoìstico dela Região de Colonização Italiana – RCI. El fenòmeno de léngoe in contato, sia dei difarenti dialeti parladi par questi imigranti, sia dela léngoa brasiliana con questi dialeti ga resultà nte na formassion de una coiné, el talian, par via dela mescolansa de queste léngoe. Questa tese la parla del Talian, léngoa de imigrassion - léngoa “vegnesta de fora”, con parlanti dela quinta o sesta generassion, secondo Altenhofen e Margotti (2011) – taliana parlada ntel Brasil. La ricerca che ga dato orìgine ala tese la spiega elementi sòssio-stòrico, culturai e ideològico-identitàrii che i sostenta la usansa de léngoe minoritàrie o li restringe, ricercando la usansa del Talian ntei giorni de ancò in Garibaldi, comunità parlante, inclusa ntela RCI. Par questo, se ga fato nessessàrio difarente tape de ricerca: (i) ricerca bibliogràfica sora la RCI e sora Garibaldi; (ii) senso del bilengoismo, una domanda dela quantità de biléngoi Talian-brasilian che ghe ze in Garibaldi; (iii) un stùdio de caso ntela region de colònia e un ntela region de cità, par etnometodologia, con stùdio del parlar in mistura, sora le situassion sossiai e le significassion sossiai che el Talian indessa, si come maniere de persona che le se fà col Talian; (iv) stùdio de maniere lengoìstiche, che mostra depì maniere positive de che negative in relassion al Talian par parte de persone biléngoe e persone nò biléngoe dele region de cità e dele region de colònia de Garibaldi. La ricerca la ze stata fata con base soratuto ntela teoria dei stili lengoìstichi de Coupland (2009), ntela teoria del posissionamento de Jaffe (2009), ntela teoria sossial de Bourdieu (2008), ntela teoria dele significassion sossiai dela variassion de Eckert (2004, 2016) e dele maniere lengoìstiche de Agheyisi e Fishman (1970) e Kaufmann (2011). Il senso del bilengoismo ga confirmà la proporcion de 90% de falanti biléngoi talian-brasilian ntela region de colònia, e ga mostrà una proporcion pu granda del asperato de 50% ntela cità. Il stùdio de caso ga mostrà che il talian è parlato ntele interassion dele fameie, ntele atività de parla sora la cultura de imigrassion italiana. Il stùdio de maniere lengoìstiche ga indicà che il talian, ntela relassion col brasilian, ancora ga meno prestìgio, ma la avaliassion dei usuari dela lengoa de imigrassion ga mostrà pu meno negativa ntel giorni de ancò.