O fogo e o ancião : poéticas do sagrado-cotidiano junto a uma família Mbyá Guarani na Tekoá Pindó Mirim - Peruzzo, Gustavo do Amaral (2021)
Kova'e ma Kuaia Pará Re Regua Amombeu'i Onhepyrü He'y Re. Kova'e tembiapó ma onhepyrū 2018, ha'e gui oo 2021 peve,Tekoa Pindó Mirim,Itapuã,RS py... Ha'e vyma, omombe'u petei joegua kue'iry xamoī,Karai Alcindo Werá Tupã reve nhovãixi hague... Ha'e rire,ha'e guive oiko teko nhembo'e Nhamandú Nhemopuã kuere ikuai joo rami meme'i... Ha'e gui Xamoi ma Tatá Rekove renheno'ãa,oguerojapyxaka'i oikovy mbovy ára rei pa, noguērokãne'õi. Xamoi oikuaa rupi vyma, tatá rekovy oexauka tenonderã, haegui mbaeaxy ombopiro'y avi...Tatá rekove aegui Karai ma petei hapyta rami ikuai tekoa py. Kova'e tembiapó ma petei jurua ojapo avã,oiko mbovy ára rei tekoa py, oexa marã rami pa mbya reko ambopara avã.Opamba'e oexa, aegui oiko mbya reko py... Kova'e tembiapó ma oiko kuaxia pará re,petei jurua oexauka avã onhembo'e apy... Opamba'e ma oexauka, kuaxia Pará py ha'egui tangaa py avi. Ha'egui kova'e kuaxia Pará py ma omombe'u avi marã rami pa Nhe'ē rete'i kuery,oikuaa avã mba'e pa teko rekove... Tatá rekove aegui Xamoi Alcindo Werá Tupã ma ,omombe'u marã rami pa yma gua kuery ikuai raka'e,a'ý ma omombe'u ju, nhande kuery nhanerakate'y avã nhande rete'i re.