O microrganismo no trabalho de Pasteur: estudos sobre a fermentação e putrefação
Ano de defesa: | 2014 |
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Autor(a) principal: | |
Orientador(a): | |
Banca de defesa: | |
Tipo de documento: | Tese |
Tipo de acesso: | Acesso aberto |
Idioma: | por |
Instituição de defesa: |
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo
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Programa de Pós-Graduação: |
Programa de Estudos Pós-Graduados em História da Ciência
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Departamento: |
História da Ciência
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País: |
BR
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Palavras-chave em Português: | |
Palavras-chave em Inglês: | |
Área do conhecimento CNPq: | |
Link de acesso: | https://tede2.pucsp.br/handle/handle/13301 |
Resumo: | Louis Pasteur devoted himself to a wide variety of studies during his career. Surrounded by the fame of great genius and benefactor of humanity, Pasteur was linked to major controversy within the scientific community. This thesis deals with some of Pasteur's contributions to the fermentation, putrefaction and reasoning of germ theory of disease, analyzing what was the path taken by the scientist from crystallography to biological conception of disease. It also discusses the position of other scientists in the same period on these subjects. From this research, it was possible to analyze how Pasteur's research transformation took place and what were the arguments and evidence found by him to defend his point of view, that the microorganism was the protagonist of several reactions and transformations of substances and also had influence on other living beings. This work aims to contribute to current studies on Pasteur and his work, which seek to rebuild its image as a great researcher of his time, involved in a large network of scholars, which enabled the development of his investigations |
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Beltran, Maria Helena Roxohttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4214316J5Rodrigues, Sabrina Páscoli2016-04-28T14:16:20Z2015-01-292014-09-17Rodrigues, Sabrina Páscoli. O microrganismo no trabalho de Pasteur: estudos sobre a fermentação e putrefação. 2014. 108 f. Tese (Doutorado em História da Ciência) - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2014.https://tede2.pucsp.br/handle/handle/13301Louis Pasteur devoted himself to a wide variety of studies during his career. Surrounded by the fame of great genius and benefactor of humanity, Pasteur was linked to major controversy within the scientific community. This thesis deals with some of Pasteur's contributions to the fermentation, putrefaction and reasoning of germ theory of disease, analyzing what was the path taken by the scientist from crystallography to biological conception of disease. It also discusses the position of other scientists in the same period on these subjects. From this research, it was possible to analyze how Pasteur's research transformation took place and what were the arguments and evidence found by him to defend his point of view, that the microorganism was the protagonist of several reactions and transformations of substances and also had influence on other living beings. This work aims to contribute to current studies on Pasteur and his work, which seek to rebuild its image as a great researcher of his time, involved in a large network of scholars, which enabled the development of his investigationsLouis Pasteur dedicou-se a uma grande diversidade de estudos durante sua carreira. Envolto pela fama de grande gênio e benfeitor da humanidade, Pasteur esteve ligado a grandes polêmicas dentro do meio científico. Esta tese trata de algumas contribuições de Pasteur para a fermentação, putrefação e fundamentação da teoria microbiana das doenças, analisando qual foi o caminho percorrido pelo cientista da cristalografia até a concepção biológica das doenças. Discute também a posição de outros cientistas do mesmo período acerca desses assuntos. A partir desta pesquisa, foi possível analisar como se deu a transformação das pesquisas de Pasteur e quais foram os argumentos e evidências por ele encontrados para defender seu ponto de vista, de que o microrganismo era o protagonista de diversas reações e transformações das substâncias e que tinham também influência sobre outros seres vivos. Este trabalho pretende contribuir para os estudos atuais sobre Pasteur e sua obra, os quais visam reconstruir sua imagem como grande pesquisador de sua época, mas envolvido numa grande rede de estudiosos, a qual possibilitou o desenvolvimento de suas investigaçõesCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorapplication/pdfhttp://tede2.pucsp.br/tede/retrieve/29921/Sabrina%20Pascoli%20Rodrigues.pdf.jpgporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em História da CiênciaPUC-SPBRHistória da CiênciaHistória da microbiologiaLouis PasteurFermentaçãoPutrefaçãoHistory of microbiologyLouis PasteurFermentationPutrefactionCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA::HISTORIA DAS CIENCIASO microrganismo no trabalho de Pasteur: estudos sobre a fermentação e putrefaçãoinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPTEXTSabrina Pascoli Rodrigues.pdf.txtSabrina Pascoli Rodrigues.pdf.txtExtracted texttext/plain155598https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/13301/3/Sabrina%20Pascoli%20Rodrigues.pdf.txte2d1fa39581c67ebde595bd33eacfe7fMD53ORIGINALSabrina Pascoli Rodrigues.pdfapplication/pdf908380https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/13301/1/Sabrina%20Pascoli%20Rodrigues.pdfb04e9043b1abeb9d1545257ab28f194dMD51THUMBNAILSabrina Pascoli Rodrigues.pdf.jpgSabrina Pascoli Rodrigues.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3340https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/13301/2/Sabrina%20Pascoli%20Rodrigues.pdf.jpgaef97cd13ff1ec4be959dcbdf1256890MD52handle/133012022-04-27 20:58:30.547oai:repositorio.pucsp.br:handle/13301Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2022-04-27T23:58:30Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false |
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