Aplicação de técnicas de avaliação do ciclo de vida na produção do biodiesel a partir de óleo de soja

Detalhes bibliográficos
Ano de defesa: 2013
Autor(a) principal: Castanhari, Camila de Oliveira Garrido
Orientador(a): Não Informado pela instituição
Banca de defesa: Não Informado pela instituição
Tipo de documento: Dissertação
Tipo de acesso: Acesso aberto
Idioma: por
Instituição de defesa: Universidade Estadual de Maringá
Brasil
Departamento de Engenharia Química
Programa de Pós-Graduação em Bioenergia
UEM
Maringá, PR
Centro de Centro de Tecnologia
Programa de Pós-Graduação: Não Informado pela instituição
Departamento: Não Informado pela instituição
País: Não Informado pela instituição
Palavras-chave em Português:
Link de acesso: http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/4342
Resumo: Due to the global energy crisis, particularly with respect to petroleum derivatives, great efforts have been devoted to the study and production of renewable fuels. As a result, biodiesel fuel has become an important alternative to the specific use of diesel fuel. The aim of this study is to apply Life Cycle Assessment techniques to biodiesel fuel production from soybean oil via methylic route considering environmental aspects during the process of transesterification. Techniques for embodied energy analysis and analysis of material intensity flow were used. Results show that the use of soybean oil and methanol during transesterification causes significant impacts on the process. The other aspects involved cause less harm to the environment than those previously listed. Sustainability of biodiesel production from soybean depends on the use of rational resources in the process of soybean production, transportation, and processing. It is important to plan the use of less materials, water, and fossil fuels. Future acceptance and viability of biodiesel fuel are connected to the integration of biofuel production with the diversified production of food, taking advantage of co-products, and increasing internal recycling of materials and energy in food production and processing systems as well as organic food production systems or the application of agroecological concepts.
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