Efeito do óleo essencial de lippia alba nos parâmetros oxidativos do jundiá (Rhamdia quelen) exposto a diferentes concentrações de oxigênio
Ano de defesa: | 2009 |
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Instituição de defesa: |
Universidade Federal de Santa Maria
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Programa de Pós-Graduação em Farmacologia
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Departamento: |
Farmacologia
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Resumo: | Juvenile silver fish (Rhamdia quelen) were exposed to the essential oil of Lippia alba (L. alba) and transported in plastic bags for different periods (5, 6 and 7 h) yielding final different oxygen levels. The biomarkers of oxidative stress, lipoperoxidation (LPO), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), and glutathione-S-transferase (GST) were measured in the liver, gills and brain of the fish. The juveniles were assigned to 6 different treatment groups according to the presence or not of the essential oil of L. alba in water (10 μL/L) and the length of transportation, which determined the final concentration of dissolved oxygen inside the bags: Five hours: hyperoxia (13.25 ± 0.35 mg/L O2); hyperoxia with L. alba (11.27 ± 0.22 mg/L O2); Six hours: normoxia (7.35 ± 0.35 mg/L O2); normoxia with L. alba (7.29 ± 0.40 mg/L O2); Seven hours: hypoxia (2.29 ± 0.36 mg/L O2); hypoxia with L. alba (3.82 ± 0.7 mg/L O2). The addition of essential oil of L. alba causes an increase of LPO in the tissues exposed to hyperoxia and a reduction of GST in the fish kept under hyperoxia and hypoxia as compared to those under normoxia. In the tissues there is a reduction of LPO and GST and an increase of SOD in the specimens under hypoxia and a reduction of GST in those under hyperoxia with the oil. These results suggest that the presence of the essential oil of L. alba improves the redox state in the evaluated tissues, both under hyperoxia and under hypoxia. |
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2015-02-232015-02-232009-09-01AZAMBUJA, Cati Reckelberg. Effect of the essential oil of lippia alba on oxidative parameters of silver catfish (Rhamdia quelen) exposed a differents oxygen levels. 2009. 54 f. Dissertação (Mestrado em Farmácia) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2009.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/9002Juvenile silver fish (Rhamdia quelen) were exposed to the essential oil of Lippia alba (L. alba) and transported in plastic bags for different periods (5, 6 and 7 h) yielding final different oxygen levels. The biomarkers of oxidative stress, lipoperoxidation (LPO), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), and glutathione-S-transferase (GST) were measured in the liver, gills and brain of the fish. The juveniles were assigned to 6 different treatment groups according to the presence or not of the essential oil of L. alba in water (10 μL/L) and the length of transportation, which determined the final concentration of dissolved oxygen inside the bags: Five hours: hyperoxia (13.25 ± 0.35 mg/L O2); hyperoxia with L. alba (11.27 ± 0.22 mg/L O2); Six hours: normoxia (7.35 ± 0.35 mg/L O2); normoxia with L. alba (7.29 ± 0.40 mg/L O2); Seven hours: hypoxia (2.29 ± 0.36 mg/L O2); hypoxia with L. alba (3.82 ± 0.7 mg/L O2). The addition of essential oil of L. alba causes an increase of LPO in the tissues exposed to hyperoxia and a reduction of GST in the fish kept under hyperoxia and hypoxia as compared to those under normoxia. In the tissues there is a reduction of LPO and GST and an increase of SOD in the specimens under hypoxia and a reduction of GST in those under hyperoxia with the oil. These results suggest that the presence of the essential oil of L. alba improves the redox state in the evaluated tissues, both under hyperoxia and under hypoxia.Juvenis de jundiá (Rhamdia quelen) foram expostos ao óleo essencial de Lippia alba (L. alba) e transportados em sacos plásticos por períodos diferentes (5, 6 e 7 h) produzindo diferentes concentrações finais de oxigênio. Os biomarcadores de estresse oxidativo, lipoperoxidação (LPO), catalase (CAT), superóxido dismutase (SOD), e glutationa-S-transferase (GST) foram mensurados em fígado, brânquias e cérebro de peixes. Os juvenis foram separados em 6 grupos de tratamento diferentes de acordo com a presença ou não do óleo essencial de L. alba na água (10 μL/L) e o tempo de transporte, o qual determinou a concentração final de oxigênio dissolvido no interior dos sacos: Cinco horas: hiperóxia (13.25 ± 0.35 mg/L O2); hiperóxia com L. alba (11.27 ± 0.22 mg/L O2); Seis horas: normóxia (7.35 ± 0.35 mg/L O2); normóxia com L. alba (7.29 ± 0.40 mg/L O2); Sete horas: hipóxia (2.29 ± 0.36 mg/L O2); hipóxia com L. alba (3.82 ± 0.7 mg/L O2). A adição do óleo essencial de L. alba causou um aumento da LPO nos tecidos expostos a hiperóxia e uma redução da GST nos peixes mantidos sob hiperóxia e hipóxia comparado aqueles sob normóxia. Nos tecidos houve uma redução da LPO e GST e um aumento da SOD nas espécies sob hipóxia e uma redução da GST naqueles sob hiperóxia com óleo. Estes resultados sugerem que a presença do óleo essencial de L. alba melhora o estado redox nos tecidos avaliados, ambos sob hiperóxia e sob hipóxia.application/pdfporUniversidade Federal de Santa MariaPrograma de Pós-Graduação em FarmacologiaUFSMBRFarmacologiaEstresse oxidativoEnzimas antioxidantesPeroxidação lipídicaDisponibilidade de oxigênioLippia albaPeixeOxidative stressAntioxidant enzymesLipid peroxidationOxygen availabilityLippia albaFishCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::FARMACOLOGIAEfeito do óleo essencial de lippia alba nos parâmetros oxidativos do jundiá (Rhamdia quelen) exposto a diferentes concentrações de oxigênioEffect of the essential oil of lippia alba on oxidative parameters of silver catfish (Rhamdia quelen) exposed a differents oxygen levelsinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisLlesuy, Susana Franciscahttp://lattes.cnpq.br/6034025299975746Wilhelm Filho, Danilohttp://lattes.cnpq.br/4565173010472935Araujo, Alex Sander da Rosahttp://lattes.cnpq.br/7994626656627010Zanchet, Eliane Mariahttp://lattes.cnpq.br/7658264982315631http://lattes.cnpq.br/4797871208442100Azambuja, Cati Reckelberg201000000000400300500300300300d041dd8d-85d3-4b1a-8aea-910c101abb85f3aa214c-f70d-40af-9a98-c954aa67f82e38aa92a8-fdfe-44f0-8c7c-22944a85bd3afe659818-33be-4679-b14f-cb896b80419d93c45b93-3c5c-4de3-a200-3c1877d329ccinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMORIGINALAZAMBUJA, CATI RECKELBERG.pdfapplication/pdf709581http://repositorio.ufsm.br/bitstream/1/9002/1/AZAMBUJA%2c%20CATI%20RECKELBERG.pdffef8ee8f47499963cf8484b62e20ac00MD51TEXTAZAMBUJA, CATI RECKELBERG.pdf.txtAZAMBUJA, CATI RECKELBERG.pdf.txtExtracted texttext/plain81744http://repositorio.ufsm.br/bitstream/1/9002/2/AZAMBUJA%2c%20CATI%20RECKELBERG.pdf.txt337cdc97286144afb13fd9be02b746e5MD52THUMBNAILAZAMBUJA, CATI RECKELBERG.pdf.jpgAZAMBUJA, CATI RECKELBERG.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg6201http://repositorio.ufsm.br/bitstream/1/9002/3/AZAMBUJA%2c%20CATI%20RECKELBERG.pdf.jpgac5f943fe416cca3505bc152000bb2cdMD531/90022022-01-10 14:33:31.048oai:repositorio.ufsm.br:1/9002Repositório Institucionalhttp://repositorio.ufsm.br/PUBhttp://repositorio.ufsm.br/oai/requestopendoar:39132022-01-10T17:33:31Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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