Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia
Ano de defesa: | 2010 |
---|---|
Autor(a) principal: | |
Orientador(a): | |
Banca de defesa: | |
Tipo de documento: | Dissertação |
Tipo de acesso: | Acesso aberto |
Idioma: | por |
Instituição de defesa: |
Universidade Federal de Viçosa
|
Programa de Pós-Graduação: |
Mestrado Profissionalizante em Zootecnia
|
Departamento: |
Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul
|
País: |
BR
|
Palavras-chave em Português: | |
Área do conhecimento CNPq: | |
Link de acesso: | http://locus.ufv.br/handle/123456789/5962 |
Resumo: | Rondônia is a state with a great economic importance. Despite being on the livestock market just 30 years, it has incredibly grown, becoming competitive in domestic and foreign markets. With a bovine flock of more than 11 million heads, the livestock has been a major theme on sustainable development in the region, mainly because the state makes part of the Amazon where the debate about environmental preservation is a topic of debates and concerns. It is fundamental technological investment to promote the intensification of livestock, considering the diversity of climate and the ground found in the state, as well as politics to improve infrastructure, energy, subsidies for purchasing agricultural machinery and inputs, support to the assistance qualified technique so that the transition of the extensive cattle production for systems of intensive and sustainable cattle production occurs. This study aims to evaluate the production of cattle in the state, discussing the environmental impacts that this activity promotes, evaluate the prospects of livestock in Rondônia, and presents proposals to reconcile this increasingly and important activity to the region by promoting sustainable production, preservation and recovery of the environmental. |
id |
UFV_6002fce6b72d859c160bf852fe24a9b8 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:locus.ufv.br:123456789/5962 |
network_acronym_str |
UFV |
network_name_str |
LOCUS Repositório Institucional da UFV |
repository_id_str |
|
spelling |
Arcari, Jonnes Alexandrehttp://lattes.cnpq.br/8405347985269495Lana, Rogério de Paulahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4782867Y6Paulino, Mário Fonsecahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787752E3Veloso, Cristina Mattoshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4723663Z42015-03-26T14:02:15Z2011-08-232015-03-26T14:02:15Z2010-06-07ARCARI, Jonnes Alexandre. Sustainable cattle production and conservation of environmental resources in Rondônia state. 2010. 38 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2010.http://locus.ufv.br/handle/123456789/5962Rondônia is a state with a great economic importance. Despite being on the livestock market just 30 years, it has incredibly grown, becoming competitive in domestic and foreign markets. With a bovine flock of more than 11 million heads, the livestock has been a major theme on sustainable development in the region, mainly because the state makes part of the Amazon where the debate about environmental preservation is a topic of debates and concerns. It is fundamental technological investment to promote the intensification of livestock, considering the diversity of climate and the ground found in the state, as well as politics to improve infrastructure, energy, subsidies for purchasing agricultural machinery and inputs, support to the assistance qualified technique so that the transition of the extensive cattle production for systems of intensive and sustainable cattle production occurs. This study aims to evaluate the production of cattle in the state, discussing the environmental impacts that this activity promotes, evaluate the prospects of livestock in Rondônia, and presents proposals to reconcile this increasingly and important activity to the region by promoting sustainable production, preservation and recovery of the environmental.Rondônia é um estado com grande relevância econômica. Apesar de estar no mercado da pecuária há apenas 30 anos, tem crescido de forma surpreendente, tornando-se competitivo nos mercados interno e externo. Com um rebanho bovino superior a 11 milhões de cabeças, a pecuária tem sido um dos principais temas sobre desenvolvimento sustentável na região principalmente pelo fato de o estado fazer parte da Amazônia Legal, onde o debate sobre preservação ambiental é tema de acaloradas discussões e preocupações. É fundamental o investimento tecnológico para promover a intensificação da atividade pecuária, considerando a diversidade de clima e solo encontrados no estado, bem como políticas para a melhoria da infraestrutura, energia, subsídios para aquisição de máquinas agrícolas e insumos, apoio à assistência técnica qualificada para que ocorra a transição da produção pecuária extensiva para sistemas de produção pecuária intensiva e sustentável. Este trabalho tem como objetivo avaliar a produção de bovinos no estado, discutindo os impactos ambientais que esta atividade promove; avaliar as perspectivas da pecuária em Rondônia, bem como apresentar propostas para conciliar esta atividade tão crescente e importante para a região promovendo a produção sustentável, a preservação e a recuperação do passivo ambiental.application/pdfporUniversidade Federal de ViçosaMestrado Profissionalizante em ZootecniaUFVBRGenética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e ForragiculBovinosRecursos ambientaisSustentabilidadeCattleEnvironmental resourcesSustainabilityCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::PRODUCAO ANIMALProdução sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de RondôniaSustainable cattle production and conservation of environmental resources in Rondônia stateinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:LOCUS Repositório Institucional da UFVinstname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVORIGINALtexto completo.pdfapplication/pdf594754https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5962/1/texto%20completo.pdff6d51b11da3e5578405a9aeb85a7229dMD51TEXTtexto completo.pdf.txttexto completo.pdf.txtExtracted texttext/plain66312https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5962/2/texto%20completo.pdf.txt8baaa76b926df3fcbf1cce7eff96cabcMD52THUMBNAILtexto completo.pdf.jpgtexto completo.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg3618https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5962/3/texto%20completo.pdf.jpgcc745078844ab6fb0f058d53d597b82bMD53123456789/59622016-04-11 23:16:30.911oai:locus.ufv.br:123456789/5962Repositório InstitucionalPUBhttps://www.locus.ufv.br/oai/requestfabiojreis@ufv.bropendoar:21452016-04-12T02:16:30LOCUS Repositório Institucional da UFV - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
dc.title.alternative.none.fl_str_mv |
Sustainable cattle production and conservation of environmental resources in Rondônia state |
title |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
spellingShingle |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia Arcari, Jonnes Alexandre Bovinos Recursos ambientais Sustentabilidade Cattle Environmental resources Sustainability CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::PRODUCAO ANIMAL |
title_short |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
title_full |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
title_fullStr |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
title_full_unstemmed |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
title_sort |
Produção sustentável de bovinos e proteção dos recursos ambientais no Estado de Rondônia |
author |
Arcari, Jonnes Alexandre |
author_facet |
Arcari, Jonnes Alexandre |
author_role |
author |
dc.contributor.authorLattes.por.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/8405347985269495 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Arcari, Jonnes Alexandre |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
Lana, Rogério de Paula |
dc.contributor.advisor-co1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4782867Y6 |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Paulino, Mário Fonseca |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787752E3 |
dc.contributor.referee1.fl_str_mv |
Veloso, Cristina Mattos |
dc.contributor.referee1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4723663Z4 |
contributor_str_mv |
Lana, Rogério de Paula Paulino, Mário Fonseca Veloso, Cristina Mattos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Bovinos Recursos ambientais Sustentabilidade Cattle Environmental resources Sustainability |
topic |
Bovinos Recursos ambientais Sustentabilidade Cattle Environmental resources Sustainability CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::PRODUCAO ANIMAL |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::PRODUCAO ANIMAL |
description |
Rondônia is a state with a great economic importance. Despite being on the livestock market just 30 years, it has incredibly grown, becoming competitive in domestic and foreign markets. With a bovine flock of more than 11 million heads, the livestock has been a major theme on sustainable development in the region, mainly because the state makes part of the Amazon where the debate about environmental preservation is a topic of debates and concerns. It is fundamental technological investment to promote the intensification of livestock, considering the diversity of climate and the ground found in the state, as well as politics to improve infrastructure, energy, subsidies for purchasing agricultural machinery and inputs, support to the assistance qualified technique so that the transition of the extensive cattle production for systems of intensive and sustainable cattle production occurs. This study aims to evaluate the production of cattle in the state, discussing the environmental impacts that this activity promotes, evaluate the prospects of livestock in Rondônia, and presents proposals to reconcile this increasingly and important activity to the region by promoting sustainable production, preservation and recovery of the environmental. |
publishDate |
2010 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2010-06-07 |
dc.date.available.fl_str_mv |
2011-08-23 2015-03-26T14:02:15Z |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2015-03-26T14:02:15Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
ARCARI, Jonnes Alexandre. Sustainable cattle production and conservation of environmental resources in Rondônia state. 2010. 38 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2010. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://locus.ufv.br/handle/123456789/5962 |
identifier_str_mv |
ARCARI, Jonnes Alexandre. Sustainable cattle production and conservation of environmental resources in Rondônia state. 2010. 38 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2010. |
url |
http://locus.ufv.br/handle/123456789/5962 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Mestrado Profissionalizante em Zootecnia |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFV |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
BR |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:LOCUS Repositório Institucional da UFV instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV) instacron:UFV |
instname_str |
Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
instacron_str |
UFV |
institution |
UFV |
reponame_str |
LOCUS Repositório Institucional da UFV |
collection |
LOCUS Repositório Institucional da UFV |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5962/1/texto%20completo.pdf https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5962/2/texto%20completo.pdf.txt https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5962/3/texto%20completo.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
f6d51b11da3e5578405a9aeb85a7229d 8baaa76b926df3fcbf1cce7eff96cabc cc745078844ab6fb0f058d53d597b82b |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
LOCUS Repositório Institucional da UFV - Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
repository.mail.fl_str_mv |
fabiojreis@ufv.br |
_version_ |
1794528673261420544 |