Resíduo da indústria de doces e farelo de glúten de milho influencia a composição da carcaça de ovinos?

Detalhes bibliográficos
Ano de defesa: 2021
Autor(a) principal: CORDEIRO, Eduardo Henrique Araújo lattes
Orientador(a): VÉRAS, Antonia Sherlânea Chaves
Banca de defesa: SILVA, Dulciene Karla de Andrade, MORAIS, Jasiel Santos de
Tipo de documento: Dissertação
Tipo de acesso: Acesso aberto
Idioma: por
Instituição de defesa: Universidade Federal Rural de Pernambuco
Programa de Pós-Graduação: Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
Departamento: Departamento de Zootecnia
País: Brasil
Palavras-chave em Português:
Área do conhecimento CNPq:
Link de acesso: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/8922
Resumo: The objective of this study was to evaluate the effect of supplying diets containing different levels of the blend: candy industry residue (CIR) + corn gluten feed (CGF) replacing ground corn, on the physicochemical compositions of sheep carcasses in growth of the Santa Inês breed. Thirty six lambs were used, non-castrated, with an average age of six months and initial body weight of 19.43 ± 1.69 kg, distributed in a completely randomized design in the treatments: 1) control, without addition of CIR + CGF; 2) replacement of 33% of corn by CIR + CGF; 3) replacement of 66% of corn by CIR + CGF; and 4) replacement of 100% of corn by CIR + CGF in the diet based on dry matter. The experimental period lasted 63 days. After slaughter, the carcasses were weighed and cooled for 24 hours. Then weighed and divided into two half carcasses. The left half carcass was dissected to obtain the physical and chemical composition of the carcass. The data were evaluated by means of analysis of variance and regression, using SAS 9.4 (P <5%). The replacement of corn by RID + FGM did not influence the physicochemical compositions and tissue relationships of the carcass and meat cuts. Ground maize can be completely replaced by mixing the residue from the candy industry with corn gluten feed (ratio 613: 387 in dry matter) without affecting the carcass physico-chemical compositions.
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Thirty six lambs were used, non-castrated, with an average age of six months and initial body weight of 19.43 ± 1.69 kg, distributed in a completely randomized design in the treatments: 1) control, without addition of CIR + CGF; 2) replacement of 33% of corn by CIR + CGF; 3) replacement of 66% of corn by CIR + CGF; and 4) replacement of 100% of corn by CIR + CGF in the diet based on dry matter. The experimental period lasted 63 days. After slaughter, the carcasses were weighed and cooled for 24 hours. Then weighed and divided into two half carcasses. The left half carcass was dissected to obtain the physical and chemical composition of the carcass. The data were evaluated by means of analysis of variance and regression, using SAS 9.4 (P <5%). The replacement of corn by RID + FGM did not influence the physicochemical compositions and tissue relationships of the carcass and meat cuts. Ground maize can be completely replaced by mixing the residue from the candy industry with corn gluten feed (ratio 613: 387 in dry matter) without affecting the carcass physico-chemical compositions.Objetivou–se avaliar o efeito do fornecimento de dietas contendo diferentes níveis da mistura resíduo da indústria de doces (RID) + farelo de glúten de milho (FGM), em substituição ao milho moído, sobre as composições físico-químicas da carcaça de ovinos em crescimento da raça Santa Inês. Utilizaram-se 36 cordeiros, não castrados, com idade média de seis meses e peso corporal inicial de 19,43 ± 1,69 kg, distribuídos em delineamento inteiramente casualisado nos tratamentos: 1) controle, sem adição de RID + FGM; 2) substituição de 33% do milho por RID + FGM; 3) substituição de 66% do milho por RID + FGM; e 4) substituição de 100% do milho por RID + FGM na dieta, na base da matéria seca. O período experimental teve duração de 63 dias. Após o abate, as carcaças foram pesadas e resfriadas por 24 horas. Em seguida, pesadas e divididas em duas meias carcaças. A meia carcaça esquerda foi dissecada para obtenção das composições física e química da carcaça. Os dados foram avaliados por meio de análise de variância e regressão, utilizando-se SAS 9.4 (P < 5%). A substituição de milho por RID + FGM não influenciou as composições fisico-químicas e relações teciduais da carcaça e cortes cárneos. O milho moído pode ser totalmente substituído pela mistura do resíduo da indústria de doces com o farelo de glúten de milho (relação 613:387 na matéria seca) sem afetar as composições fisico-químicas da carcaça.Submitted by Mario BC (mario@bc.ufrpe.br) on 2023-05-08T13:30:23Z No. of bitstreams: 1 Eduardo Henrique Araujo Cordeiro.pdf: 918964 bytes, checksum: c2fc934ce9306b7dc943edb0075dd2b2 (MD5)Made available in DSpace on 2023-05-08T13:30:23Z (GMT). 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