Complexo de inclusão Curcumina-ß-Ciclodextrina : estabilidade, solubilidade e caracterização por FT-IR, FT-Raman, difração de raios-X e espectroscopia fotoacústica

Detalhes bibliográficos
Ano de defesa: 2013
Autor(a) principal: Mangolim, Camila Sampaio
Orientador(a): Não Informado pela instituição
Banca de defesa: Não Informado pela instituição
Tipo de documento: Dissertação
Tipo de acesso: Acesso aberto
Idioma: por
Instituição de defesa: Universidade Estadual de Maringá
Brasil
Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos
UEM
Maringá, PR
Centro de Ciências Agrárias
Programa de Pós-Graduação: Não Informado pela instituição
Departamento: Não Informado pela instituição
País: Não Informado pela instituição
Palavras-chave em Português:
Link de acesso: http://repositorio.uem.br:8080/jspui/handle/1/1444
Resumo: The food industry often uses artificial colourants to maintain the original colour of processed and stored products, because colour is an attribute that decisively influences the preference of the consumer to buy any food. Public opinion is very sensitive to the use of artificial additives, showing preferences for natural colourants, due to their health and nutritional characteristics. However, most natural dyes are sensitive to pH, heating, sunlight, oxygen and are low water soluble. One of the possibilities to stabilise these colourants is the inclusion complex formation with cyclodextrins (CDs). CDs are cyclic maltooligosaccharides having six, seven or eight glucose units linked by ɑ-(1,4)-glucosidic bonds, named ɑ-, ϐ- and y-CD, respectively. They are obtained from starch via the action of the enzyme cyclodextrin glycosyl transferase (CGTase). AIMS. The aim of this work was to form inclusion complexes of curcumin, a natural colourant used in food and pharmaceutical preparations, with ϐ-CD using different methodologies to enhance its stability against unfavorable environmental factors and to facilitate its food application. Various techniques were used aiming the characterization of the possible complexes formed.
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