Determinação do coeficiente de tranferencia de calor liquido-particula em escoamento atraves de tubulações e em banho agitado

Detalhes bibliográficos
Ano de defesa: 1999
Autor(a) principal: Velez Pasos, Carlos Antonio
Orientador(a): Não Informado pela instituição
Banca de defesa: Não Informado pela instituição
Tipo de documento: Tese
Tipo de acesso: Acesso aberto
Idioma: por
Instituição de defesa: [s.n.]
Programa de Pós-Graduação: Não Informado pela instituição
Departamento: Não Informado pela instituição
País: Não Informado pela instituição
Palavras-chave em Português:
Link de acesso: https://hdl.handle.net/20.500.12733/1587101
Resumo: Orientador: Satoshi Tobinaga
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spelling Determinação do coeficiente de tranferencia de calor liquido-particula em escoamento atraves de tubulações e em banho agitadoAlimentosMateriais porososCalorEsterilizaçãoOrientador: Satoshi TobinagaTese (doutorado) - Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de AlimentosAbstract: The aim in this work was to study the heat transfer occurring when a porous food particle is heating by hot water flowing through a pipe and in an agitated water bath. For that, temperature changes at the center of cylinders and cubes of potato and carrot were registered for different temperatures, flow rates and arrangements. Timetemperature curves were constructed in function of gathered data, slope and intercept calculated from linear section of the curve which were used to find the liquid to particle heat transfer coefficient utilizing analytical equations. Adimentional correlations among Nusselt, Reynolds and Prandtl numbers such as Nu = 2 + a Re 0,8 Prl/3 were obtained with correlation coefficients R greater 0,92.Abstract: The aim in this work was to study the heat transfer occurring when a porous food particle is heating by hot water flowing through a pipe and in an agitated water bath. For that, temperature changes at the center of cylinders and cubes of potato and carrot were registered for different temperatures, flow rates and arrangements. Timetemperature curves were constructed in function of gathered data, slope and intercept calculated from linear section of the curve which were used to find the liquid to particle heat transfer coefficient utilizing analytical equations. Adimentional correlations among Nusselt, Reynolds and Prandtl numbers such as Nu = 2 + a Re 0,8 Prl/3 were obtained with correlation coefficients R greater 0,92.DoutoradoDoutor em Engenharia de Alimentos[s.n.]Tobinaga, Satoshi, 1936-Rocha, Sandra Cristina dos SantosPagliuso, JosmarLombardi, GeraldoRocha, Sandra Cristina dos SantosPagliuso, JosmarLombardi, GeraldoRocha, Sandra Cristina dos SantosPagliuso, JosmarLombardi, GeraldoRocha, Sandra Cristina dos SantosPagliuso, JosmarLombardi, GeraldoUniversidade Estadual de Campinas. Faculdade de Engenharia de AlimentosPrograma de Pós-Graduação em Engenharia de AlimentosUNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINASVelez Pasos, Carlos Antonio19991999-08-03T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdf148. : il.https://hdl.handle.net/20.500.12733/1587101VELEZ PASOS, Carlos Antonio. Determinação do coeficiente de tranferencia de calor liquido-particula em escoamento atraves de tubulações e em banho agitado. 1999. 148. Tese (doutorado) - Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos, Campinas, SP. Disponível em: https://hdl.handle.net/20.500.12733/1587101. Acesso em: 14 mai. 2024.https://repositorio.unicamp.br/acervo/detalhe/171274porreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPinfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-02-18T02:53:35Zoai::171274Biblioteca Digital de Teses e DissertaçõesPUBhttp://repositorio.unicamp.br/oai/tese/oai.aspsbubd@unicamp.bropendoar:2017-02-18T02:53:35Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
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