Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar

Detalhes bibliográficos
Ano de defesa: 2013
Autor(a) principal: Neves, Larissa Carolina Gonçalves lattes
Orientador(a): Marques, Tadeu Alcides lattes
Banca de defesa: Manfron, Paulo Augusto lattes, Germek, Hermas Amaral
Tipo de documento: Dissertação
Tipo de acesso: Acesso aberto
Idioma: por
Instituição de defesa: Universidade do Oeste Paulista
Programa de Pós-Graduação: Mestrado em Agronomia
Departamento: Ciências Agrárias
País: BR
Palavras-chave em Português:
Palavras-chave em Inglês:
Área do conhecimento CNPq:
Link de acesso: http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/handle/tede/434
Resumo: In the specific case of sugarcane, producers in Brazil are currently paid by the content of total recoverable sugars (TRS) in the raw material when it reaches the industry. The according CONSECANA: TRS = 9.6316 *PC +9.15 * RSS, where PC is the Pol in cane (apparent sucrose) and RSS are reducing sugars in sugarcane (glucose + fructose). The objective this research was to propose changes in the procedures used to mathematically determine the TRS, estimating the calorific value of moist cake and weight of moist cake. The final model is then proposed: TRS = 25.9892 + 0.02172*CVmc*WMC+0.536*WMC 4.14*CVmc + + 4.8158*PC + 4.575*RSS. Thus we obtain the TRS calculated according to the calorific value of moist cake (CVmc), weight of moist cake (WMC), Pol cane (PC) and the reducing sugars in sugarcane (RSS). This form is included in the estimation of TRS, the calorific value of moist cake, which reflects the bioenergy of fiber, weight of moist cake that estimates sugarcane fiber, in addition to existing factors Pol cane and reducing sugars in sugarcane. In the proposed model, the estimated values of TSR were 11.08% higher than the estimated values in the CONSECANA model.
id UOES_1d0a62b8d9a3a3a83ecf4ec6fa007def
oai_identifier_str oai:bdtd.unoeste.br:tede/434
network_acronym_str UOES
network_name_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTE
repository_id_str
spelling Marques, Tadeu AlcidesCPF:06727978875http://lattes.cnpq.br/1065390140881688Manfron, Paulo AugustoCPF:21491658053Germek, Hermas AmaralCPF:81999852834http://lattes.cnpq.br/5973315022979299CPF:39051992890http://lattes.cnpq.br/3957310422593500Neves, Larissa Carolina Gonçalves2016-01-26T18:56:29Z2014-04-282013-10-09NEVES, Larissa Carolina Gonçalves. TheTRS value of sugar cane in function of bioenergy and sugar tenors. 2013. 41 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade do Oeste Paulista, Presidente Prudente, 2013.http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/handle/tede/434In the specific case of sugarcane, producers in Brazil are currently paid by the content of total recoverable sugars (TRS) in the raw material when it reaches the industry. The according CONSECANA: TRS = 9.6316 *PC +9.15 * RSS, where PC is the Pol in cane (apparent sucrose) and RSS are reducing sugars in sugarcane (glucose + fructose). The objective this research was to propose changes in the procedures used to mathematically determine the TRS, estimating the calorific value of moist cake and weight of moist cake. The final model is then proposed: TRS = 25.9892 + 0.02172*CVmc*WMC+0.536*WMC 4.14*CVmc + + 4.8158*PC + 4.575*RSS. Thus we obtain the TRS calculated according to the calorific value of moist cake (CVmc), weight of moist cake (WMC), Pol cane (PC) and the reducing sugars in sugarcane (RSS). This form is included in the estimation of TRS, the calorific value of moist cake, which reflects the bioenergy of fiber, weight of moist cake that estimates sugarcane fiber, in addition to existing factors Pol cane and reducing sugars in sugarcane. In the proposed model, the estimated values of TSR were 11.08% higher than the estimated values in the CONSECANA model.No caso particular da cana-de-açúcar, os produtores são remunerados atualmente no Brasil, pelo teor de açúcares totais recuperáveis (ATR), que a matéria-prima apresenta ao chegar à indústria. Segundo CONSECANA: ATR = 9,6316*PC+9,15*AR, onde PC é a Pol da cana (sacarose aparente) e ARC são os açúcares redutores da cana (glicose +frutose). O objetivo da pesquisa foi propor alterações nos procedimentos utilizados para determinação matemática do ATR, estimando pelo poder calorífico do bolo úmido e peso do bolo úmido. O modelo final proposto fica então: ATR = 25,9892 + 0,02172* PCbu* PBU +0,536* PBU 4,14* PCbu + 4,8158*PC + 4,575* ARC. Assim tem-se o ATR calculado em função do Poder calorífico do bolo úmido (PCbu), peso do bolo úmido (PBU), Pol da cana (PC) e Açúcares Redutores da Cana (ARC). Desta forma inclui-se na estimativa dos valores de ATR o Poder calorífico do bolo úmido, que reflete a bioenergia da fibra, peso do bolo úmido que estima a fibra da cana, alem dos fatores já existentes, Pol da cana e Açúcares Redutores da cana. O modelo proposto estimou valores de ATR 11,08% superiores que o modelo Consecana.Made available in DSpace on 2016-01-26T18:56:29Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Larissa Carolina Goncalves Neves.pdf: 259055 bytes, checksum: a60f7f2a734613ce2032e65e7c79945e (MD5) Previous issue date: 2013-10-09application/pdfhttp://bdtd.unoeste.br:8080/tede/retrieve/904/Larissa%20Carolina%20Goncalves%20Neves.pdf.jpgporUniversidade do Oeste PaulistaMestrado em AgronomiaUNOESTEBRCiências AgráriasSaccharumqualidadeenergiaSaccharumqualityenergyCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAValor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcarTheTRS value of sugar cane in function of bioenergy and sugar tenorsinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis308868666724573970500info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTEinstname:Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)instacron:UNOESTEORIGINALLarissa Carolina Goncalves Neves.pdfapplication/pdf259055http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/bitstream/tede/434/1/Larissa+Carolina+Goncalves+Neves.pdfa60f7f2a734613ce2032e65e7c79945eMD51THUMBNAILLarissa Carolina Goncalves Neves.pdf.jpgLarissa Carolina Goncalves Neves.pdf.jpgimage/jpeg2165http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/bitstream/tede/434/2/Larissa+Carolina+Goncalves+Neves.pdf.jpg4b751a71e807b033ef5d84d0fc984bccMD52tede/4342016-01-27 01:04:33.231oai:bdtd.unoeste.br:tede/434Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://bdtd.unoeste.br:8080/jspui/PUBhttp://bdtd.unoeste.br:8080/oai/requestbdtd@unoeste.bropendoar:2016-01-27T03:04:33Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)false
dc.title.por.fl_str_mv Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv TheTRS value of sugar cane in function of bioenergy and sugar tenors
title Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
spellingShingle Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
Neves, Larissa Carolina Gonçalves
Saccharum
qualidade
energia
Saccharum
quality
energy
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
title_short Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
title_full Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
title_fullStr Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
title_full_unstemmed Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
title_sort Valor de ATR da cana-de-açúcar em função de teores de bioenergia e açúcar
author Neves, Larissa Carolina Gonçalves
author_facet Neves, Larissa Carolina Gonçalves
author_role author
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Marques, Tadeu Alcides
dc.contributor.advisor1ID.fl_str_mv CPF:06727978875
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/1065390140881688
dc.contributor.referee1.fl_str_mv Manfron, Paulo Augusto
dc.contributor.referee1ID.fl_str_mv CPF:21491658053
dc.contributor.referee2.fl_str_mv Germek, Hermas Amaral
dc.contributor.referee2ID.fl_str_mv CPF:81999852834
dc.contributor.referee2Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/5973315022979299
dc.contributor.authorID.fl_str_mv CPF:39051992890
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/3957310422593500
dc.contributor.author.fl_str_mv Neves, Larissa Carolina Gonçalves
contributor_str_mv Marques, Tadeu Alcides
Manfron, Paulo Augusto
Germek, Hermas Amaral
dc.subject.por.fl_str_mv Saccharum
qualidade
energia
topic Saccharum
qualidade
energia
Saccharum
quality
energy
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
dc.subject.eng.fl_str_mv Saccharum
quality
energy
dc.subject.cnpq.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
description In the specific case of sugarcane, producers in Brazil are currently paid by the content of total recoverable sugars (TRS) in the raw material when it reaches the industry. The according CONSECANA: TRS = 9.6316 *PC +9.15 * RSS, where PC is the Pol in cane (apparent sucrose) and RSS are reducing sugars in sugarcane (glucose + fructose). The objective this research was to propose changes in the procedures used to mathematically determine the TRS, estimating the calorific value of moist cake and weight of moist cake. The final model is then proposed: TRS = 25.9892 + 0.02172*CVmc*WMC+0.536*WMC 4.14*CVmc + + 4.8158*PC + 4.575*RSS. Thus we obtain the TRS calculated according to the calorific value of moist cake (CVmc), weight of moist cake (WMC), Pol cane (PC) and the reducing sugars in sugarcane (RSS). This form is included in the estimation of TRS, the calorific value of moist cake, which reflects the bioenergy of fiber, weight of moist cake that estimates sugarcane fiber, in addition to existing factors Pol cane and reducing sugars in sugarcane. In the proposed model, the estimated values of TSR were 11.08% higher than the estimated values in the CONSECANA model.
publishDate 2013
dc.date.issued.fl_str_mv 2013-10-09
dc.date.available.fl_str_mv 2014-04-28
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2016-01-26T18:56:29Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv NEVES, Larissa Carolina Gonçalves. TheTRS value of sugar cane in function of bioenergy and sugar tenors. 2013. 41 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade do Oeste Paulista, Presidente Prudente, 2013.
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/handle/tede/434
identifier_str_mv NEVES, Larissa Carolina Gonçalves. TheTRS value of sugar cane in function of bioenergy and sugar tenors. 2013. 41 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade do Oeste Paulista, Presidente Prudente, 2013.
url http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/handle/tede/434
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.program.fl_str_mv 308868666724573970
dc.relation.confidence.fl_str_mv 500
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Oeste Paulista
dc.publisher.program.fl_str_mv Mestrado em Agronomia
dc.publisher.initials.fl_str_mv UNOESTE
dc.publisher.country.fl_str_mv BR
dc.publisher.department.fl_str_mv Ciências Agrárias
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Oeste Paulista
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTE
instname:Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)
instacron:UNOESTE
instname_str Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)
instacron_str UNOESTE
institution UNOESTE
reponame_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTE
collection Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTE
bitstream.url.fl_str_mv http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/bitstream/tede/434/1/Larissa+Carolina+Goncalves+Neves.pdf
http://bdtd.unoeste.br:8080/tede/bitstream/tede/434/2/Larissa+Carolina+Goncalves+Neves.pdf.jpg
bitstream.checksum.fl_str_mv a60f7f2a734613ce2032e65e7c79945e
4b751a71e807b033ef5d84d0fc984bcc
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)
repository.mail.fl_str_mv bdtd@unoeste.br
_version_ 1785359466333470720